Salát se slaninou a pečenými rajčaty
Ingredience
- 12 zralých koktejlových rajčat
- 2 stroužky česneku
- 4 plátky nízkotučné slaniny
- 4 plátky chleba Dukan
- 4 vejce
- 1/2 kg baby špenátu
- 6 snítek čerstvé bazalky
- 2 lžičky bílého vinného octu
- sůl, pepř
- Zálivka:
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 4 lžičky olivového oleje extra panenského
- 1 lžíce cherry octu
- sůl, pepř
Množství: porce
Jenotky:
Postup přípravy receptu
- Rajčata rozkrájíme na poloviny, poskládáme na pekáček na papír na pečení rozkrojenou částí nahoru, posypeme jemně nakrájeným česnekem, osolíme, opepříme a dáme do rozehřáté trouby na 200°C asi na 10 min. Chleba nakrájíme na malé kousky, pokapeme malou trochou olivového oleje a dáme péct do trouby dozlatova, (můžeme péct zároveň s rajčaty). Chléb i rajčata necháme vychladnout. Slaninu opečeme na sucho na rozpálené pánvi, pak ji nakrájíme na malé kousky.
- Na zálivku vyšleháme všechny uvedené ingredience. Můžeme protřepat v šejkru.
- Z vajec uvaříme tzv. ztracené vejce. Do většího hrnce dáme dost vody, přidáme ocet a přivedeme k varu. Vejce vaříme po jednom. Vajíčko rozbijeme do misky. Vodu v hrnci zamícháme, abychom udělali vír a vejce vlijeme do točící se vody. Vaříme 4 minuty na mírném ohni. Uvařená vejce odkládáme na papírový ubrousek.
- Špenát a bazalku omyjeme, osušíme, bazalku natrháme na malé kousky, promícháme a servírujeme na talířky. Pokapeme zálivkou, nahoru dáme pečená rajčata, opečenou slaninu, ztracená vejce a opečené kousky chleba.
Tip
Potřebné suroviny pro přípravu receptů najdete v našem eshopu dietashopbrno.cz.