Rajčatová polévka
Ingredience
- 1 lžička olivového oleje
- 1 střední cibule
- 1 malá mrkev
- 1/4 celeru
- 2 lžičky rajčatového protlaku bez cukru
- špetka granulovaného sladidla (podle chuti)
- 1 - 1,5 kg rajčat zralých
- 2 bobkové listy
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl, pepř
Množství: porce
Jenotky:
Postup přípravy receptu
- Očistíme cibuli, mrkev a celer a všechno nasekáme nadrobno na zhruba stejné kousky. Rajčata oloupeme a rozřízneme na čtvrtky. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme nejprve cibuli na oleji, pak přidáme mrkev a celer a za stálého míchání dusíme doměkka asi 10 minut. Poté přidáme rajčatový protlak, sladidlo a zarestujeme. Přidáme rajčata, bobkové listy, trošku osolíme, opepříme. Necháme dusit pod pokličkou asi 10 minut, aby rajčata pěkně pustila šťávu. Potom přilijeme horký vývar, zamícháme a vaříme za stálého míchání na mírném ohni asi 25 minut, dokud se rajčata pořádně nerozvaří. Polévku sundáme z ohně, propasírujeme, můžeme i rozmixovat, pokud nám nevadí semínka v polévce, nebo jsme je předem odstranili. Poté vrátíme do čistého hrnce a před podáváním polévku znovu ohřejeme a dochutíme.
Tip
Potřebné suroviny pro přípravu receptů najdete v našem eshopu dietashopbrno.cz.