Krekry z ovesných otrub
Ingredience
- 1/2 kostky droždí může být i sušené
- 1 šálek teplé vody
- 1 šálek ovesných otrub
- 1 lžička olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- pepř (nemusí být)
Množství: krekrů
Jenotky:
Postup přípravy receptu
- Droždí nadrobíme do teplé vody a necháme asi 10 minut odpočinout, dokud nevzkypí.
- Pak přidáme ovesné otruby, olivový olej, sůl a pepř a pořádně promícháme, dokud se nevytvoří lepkavé těsto.
- Těsto pořádně propracujeme a dáme ho ve tvaru koule odpočívat do mísy. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Necháme kynout aspoň 1 hodinu.
- Troubu předehřejeme na 220°C a předehřejeme v ní i pečící plech.
- Vykynuté těsto vyválíme tak, abychom vytvořili čtverec 16 x 16 cm. Nejlepší je těsto vyválet mezi 2 listy pečícího papíru, abychom zabránili lepení. Vyválené těsto nakrájíme na čtverečky.
- Z trouby vyjmeme horký plech a položíme na něj nový list pečícího papíru, na který naskládáme čtverečky těsta a pečeme 10 minut. Pak otočíme a pečeme dalších 10 minut, aby byly suché a hlavně křupavé.
Tip
Krekry můžeme podávat jen tak na mlsání, nebo s nějakou pomazánkou, nebo místo pečiva.
Do těsta můžeme přidat lněné semínko.
Vždy jich snězte jen tolik, abyste nepřesáhli určené denní množství otrub.