Cuketovo-dýňové placky
Ingredience
- 350 g cukety
- 350 g dýně (hokkaido, máslová, ...)
- 2 celá vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- pepř (nejlépe bílý čerstvě umletý)
- majoránka (nebo jiné koření dle vaší chuti)
- zelené bylinky (petrželka, pažitka,...) (nemusí být)
Množství: porce
Jenotky:
Postup přípravy receptu
- Omytou cuketu i se slupkou nastrouháme najemno. Vložíme ji do sítka, hojně posolíme (cca 1 lžičkou soli), promícháme a necháme cca 5 minut vypotit. Mezitím si nahrubo nastrouháme dýni, (je lepší použít robot). Jakmile cuketa pustí šťávu, přes sítko ji opravdu pořádně vymačkáme a pak smícháme s nastrouhanou dýní. Pokud i ta pouští vodu, vysušíme ji papírovou utěrkou). Směs okořeníme majoránkou, případně dalšími bylinkami a pepřem, přidáme rozetřený česnek a vejce, (sůl už máme v cuketě). Vše řádně promícháme.
- Na plech si dáme pečící papír a na něj děláme lžící ze směsi placičky vysoké méně než centimetr. Z této dávky by jich mělo vyjít 9. Můžeme, (ale nemusíme), na placky stříknout trošku oleje ve spreji, aby byly křupavější. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut.
- Podáváme jako přílohu k masu a zelenině. Můžeme ale do směsi přidat třeba šunku a jíst je jen tak třeba se zeleninovým salátem.