Základní živiny
Veškerá živočišná potrava je tvořena třemi základními živinami:
SACHARIDY = glycidy
TUKY = lipidy
BÍLKOVINY = proteiny
Kalorie z potravy organismus nezpracovává stejně, jejich výtěžnost je různá. Záleží na tom, zda jde právě o kalorie ze sacharidů, z tuků nebo bílkovin. Navíc je důležitá i doba příjmu potravy. Ráno spotřebované kalorie tělo absorbuje jinak než kalorie spotřebované večer.
Sacharidy (glycidy)
Sacharidy jsou hlavním palivem našeho těla, proto jsou velmi vhodné pro fyzicky namáhaný organismus (sportovci, těžce pracující a dospívající). Nejsou vůbec vhodné pro nenamáhaný organismus, tzn. pro většinu naší populace, která má sedavé zaměstnání.
Bohužel, potraviny obsahující sacharidy jsou velmi vydatné, přesto velmi oblíbené pro svoji chuť. Proto v dnešní době přibývá lidí s nadváhou, protože konzumujeme velké množství sacharidů, aniž bychom měli dostatečnou fyzickou aktivitu.
Sacharidy sice poskytují jen 4 kalorie na gram, ale jejich výtěžnost je velká a navíc se sacharidy konzumují ve velkých dávkách.
Zdravější jsou pomalé sacharidy obsažené v cereáliích, škrobech, luštěninách, … Jsou absorbovány postupně, takže zvyšují glykémii jen mírně. Potraviny z cukru z cukrové řepy a cukrové třtiny jsou mnohem horší, protože pronikají do krve mnohem rychleji.
Zdravé sacharidy najdeme v ovoci a medu, přičemž banány, hrozny a třešně obsahují nejvíce sacharidů.
Na sacharidy jsou také velmi bohaté škroby – pečivo (hlavně bílé) a jiné výrobky obsahující mouku, těstoviny, ale také brambory a luštěniny.
Úplně nejhorší pro štíhlou linii jsou cukrářské výrobky, protože ty se vyrábějí z cukru, mouky a taky velkého množství tuku!
Tuky (lipidy)
Tuky jsou nejkaloričtější ze všech živin – 9 kalorií na gram, což je dvakrát tolik než u sacharidů i bílkovin. Jsou absorbovány o něco pomaleji než rychlé cukry, ale mnohem rychleji než bílkoviny. Proto jsou velmi vydatné. Navíc takřka nesnižují chuť k jídlu.
Kdo chce zhubnout, musí se tuků vyvarovat, jak jenom to jde. Vždyť přeci chceme shodit právě přebytečný tuk, tak ho nemůžeme zároveň konzumovat!
Živočišný tuk najdeme v tučném mase, uzeninách, paštikách, nebo přímo ve slanině a sádle. Dále máslo, smetana a sýry obsahují hodně tuku. Živočišné tuky obsahují nasycené mastné kyseliny a cholesterol, což je velkým zdravotním rizikem.
Nejzdravější živočišný tuk najdeme v rybách. Je bohatý na omega- mastné kyseliny, které mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. I ty nejtučnější ryby obsahují méně tuku než hovězí steak. Proto je konzumace ryb, i těch nejtučnějších, vřele doporučována.
Rostlinný tuk najdeme především v oleji, který je ještě tučnější než máslo. Jediným po zdravotní stránce doporučovaným olejem je extra panenský olivový olej.
Ořechy také obsahují velké množství tuku.
Bílkoviny (proteiny)
Bílkoviny jsou jediné živiny, které jsou absolutně nezbytné pro život. Jsou důležité pro svaly, pro hojení ran, růst vlasů, pro obnovu červených krvinek, jsou potřebné i pro paměť. Pokud nepřijímáme dostatek bílkovin, tělo si je musí brát ze svalů, kůže a kostí, což je velmi nebezpečné.
Bílkoviny mají nízkou kalorickou hodnotu, což je pro naši dietu velmi důležité. Navíc při strávení pokrmu bohatého na bílkoviny musí tělo vynaložit více energie než na tuky a cukry, a také to trvá déle, což ve výsledku celkově snižuje příjem kalorií z tohoto jídla a navíc po takovém jídle nemáme delší dobu hlad. Je pravda, že vyšší konzumace bílkovinných jídel může více zatěžovat organismus, protože po jejich strávení zůstává v těle více odpadu jako např. kyselina močová, ale pokud budeme dostatečně pít (hlavně čistou vodu, nejlépe až 3 litry), normální zdravé ledviny tyto zplodiny z krve odfiltrují.
Bílkoviny jsou obsaženy především v potravě živočišného původu, a to v mase, ve vnitřnostech, v mořských plodech, ve vejcích a mléčných výrobcích. Můžeme je ale najít i v rostlinných potravinách, jsou to např. luštěniny. Tyto bílkoviny jsou však nekompletní, protože neobsahují všech 8 aminokyselin. Navíc obsahují škroby a tím pádem sacharidy, takže nejsou pro hubnutí vhodné.