Přísady a pochutiny
Umělé sladidlo
– můžeme používat sice neomezeně na dochucení jídel a nápojů, ale příliš to s nimi nepřeháníme, protože zakyselují organismus
– na trhu je spousta umělých sladidel:
aspartam, sacharin, cyklamát sodný, sukralóza, stévia, erythritol, maltitol, lohan, isomalt (toho jen max. 15 g denně)
xylitol, maltodextrin, dextróza jsou také povolené, ale jen v malém množství
– cukr je absolutně zakázaný!
Sůl
– používat jen v menším množství, protože zadržuje vodu
– existuje i dietní sůl s nízkým obsahem sodíku pro ty, co nedokážou omezit solení
Koření a bylinky
– všechna koření a kořenící směsi (s nízkým obsahem soli) jsou povoleny, ba dokonce doporučovány
– bylinky, zvláště čerstvé, jsou velmi vhodné
– jako koření můžeme použít na dochucení jídla i česnek, cibuli, šalotku či zelenou cibulku, křen, zázvor, fenykl, pastinák, petržel, ale jen v omezeném množství (např. 1 střední cibule na den), od 2. fáze v BZ dnech neomezeně
Semínka a sušené plody
– lněná semínka (v 1. fázi 1 lžička a v 2. fázi v B dny 1 lžička a v BZ dny 1 lžíce) a chia semínka (1 lžíce denně) jsou povolena, protože mají blahodárné účinky, (můžeme je přidávat např. do pečiva, lněná semínka jsou vhodná proti zácpě), konopná semínka (od 2. fáze 1 lžíce denně)
– Goji neboli kustovnice čínská je také povolena jen v určité míře (1. fáze – 1 lžíce, 2. fáze – 1 lžíce v B dny a 2 lžíce BZ dny, 3. fáze – 3 lžíce denně), je velmi zdravá
Potravinové aroma a příchutě bez cukru
– tato dochucovadla jsou víceméně nutností, abychom vynahradili v receptech zakázané potraviny
– existují aromata s příchutí různého ovoce, vanilky, medu, různých alkoholů, ale dokonce i sýrů a také slaniny (bohužel v našich obchodech je výběr velmi omezený)
– ochucené nápoje v prášku bez cukru s umělým sladidlem, např. Bolero, je velkým pomocníkem, který nám pomůže dosáhnout ovocné chuti v sladkých pokrmech
– vanilkový lusk je povolený bez omezení
Citron
– můžeme používat jen na ochucená jídla, např. na ryby
– citronovou kůru můžeme používat od 1. fáze bez omezení
–nelze jej používat jako ovoce, ani vymačkaný do nápojů – to už by bylo větší množství a citron, bohužel, obsahuje cukr jako každé jiné ovoce
Ocet
– existuje velké množství octů různých příchutí a všechny jsou povoleny
Kyselé okurky
– mohou se používat stejně jako cibule pouze jako dochucovadlo do jídla v malém množství 2 – 3 denně v 1. fázi i v 2. fázi v B dny a v BZ dny neomezeně
– sterilované okurky kupujte bez cukru se sladidly
Hořčice
– povolena je bez cukru a raději v menším množství, protože obsahuje sůl (a dle mého i tuk, který když se vysráží,
z hořčice odstraňuji) – nejlepší je Dijonská
Kečup, rajský protlak
– běžný kečup je zakázaný!, protože obsahuje spoustu cukru a některé i hodně soli
– můžete použít v menším množství kečup bez cukru, bez glukózy, bez fruktózy (u nás Dia kečup) – max. 2 lžíce denně v 1. fázi a v B dnech 2. fáze, v BZ dnech neomezeně
– můžeme také použít rajský protlak bez cukru, (pozor!, některé obsahují cukry, čtěte etikety) nebo rajčatové pyré, které můžeme přisladit umělým sladidlem a dochutit octem – povoleno také max. 2 lžíce denně v 1. fázi a v B dnech 2. fáze, v BZ dnech neomezeně
Sójová omáčka
– ta bez cukru je povolena od 1. fáze
– sladká sójová omáčka je povolena od 2. fáze 1 lžička = 5 g denně jako tolerovaná potravina
Bujón
– může se jen ten odtučněný hovězí a kuřecí, zeleninový až od 2. fáze v BZ dny
Káva a kakao
– káva – bez cukru se může neomezeně
– kakao do 2% tuku – bez cukru se může neomezeně
– kakao do 11% tuku – 1 lžička denně jako tolerovaná potravina od 2. fáze
– káva typu Caro Ricoré – 1 lžička denně jako tolerovaná potravina od 2. fáze
Zahušťovadla
– agar–agar (100% přírodní želatinový výrobek z mořské řasy)
– neochucená želatina
– guarová guma (zahušťovadlo a stabilizátor v potravinách) – používá se jen v malém množství
– xanthan (zahušťovadlo a stabilizátor v potravinách) – používá se jen v malém množství
– konjaková moučka pro zahušťování pokrmů i pečení – nahrazuje mouku, škrob, želatinu a jiné zahušťovadla
– psyllium – doporučná dávka podle výrobce
– čistý protein v prášku – proteinový izolát (min. 88,5% bílkovin, max. 5% sacharidů a max. 2% tuků) – používáme ho v receptech na dezerty někdy místo mouky
– seitan (pšeničná bílkovina) – 2 polévkové lžíce denně (pokud to používáte do pečiva – nekombinovat už se seitanem rostlinným masem)
Olej
V 1. fázi jsou všechny druhy oleje jsou v podstatě zakázány!
– existuje pouze jediný povolený olej – parafínový – používá se pouze za studena, nesmí se vařit
– je to jediný olej, který projde zažívacím traktem, aniž by se ukládal
– neobsahuje žádné kalorie
– lze ho koupit v lékárně
– používejte ho jen v malém množství, protože má projímavé účinky, což zase může pomoci při zácpě
– můžeme s ním lehce omastit už hotové jídlo, nebo je vhodný na zálivky, já z něj dělám i majonézu
– aby se nám jídlo nelepilo na pánev, můžeme ji v 1. fázi vytřít velmi malým množstvím oleje: kokosového, olivového, řepkového, slunečnicového, nebo i jiného rostlinného, nesmíme však přesáhnout 1 malou lžičku na den.
Od 2. fáze můžeme používat:
Slunečnicový olej (1 lžička denně)
Olivový olej, kokosový olej, příp. jiný zdraví prospěšný olej (v B dnech 1 lžička denně, v BZ dnech 1 lžíce denně – čím méně, tím pro hubnutí líp)
Zdraví prospěšné oleje jsou lisované za studena. Patří mezi ně olej arganový, avokádový, dýňový, kokosový, konopný, koprový, lněný, olivový, mandlový, olej z valšských ořechů, sezamový, …
Žvýkačky a bonbóny
– žvýkačky bez cukru jsou povoleny max. 7 ks denně
– u bonbónů si hlídáme složení, aby neobsahovaly cukr a škrob – max. 4 ks denně
Potřebné suroviny pro přípravu receptů najdete v našem eshopu www.dietashopbrno.cz