Shirataki lasagne po boloňsku
Ingredience
- Těstoviny
- 400 g shirataki lasagní
- Boloňská omáčka
- 400 g hovězího masa s nízkým podílem tuku
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených loupaných rajčat
- vývar, popř. bujón v kostce
- koření na maso dle chuti
- sůl
- sladidlo
- čerstvé nebo sušené bylinky - bazalka, oregano, tymián, ...
- Bešamel
- 2 lžíce lupinové mouky
- nízkotučné mléko podle potřeby
- olomoucké tvarůžky nebo nízkotučný tvrdý sýr
Množství: porce
Jenotky:
Postup přípravy receptu
Boloňská omáčka
- Hovězí maso si pomeleme nebo nakrájíme na maličké kousky. V teflonové pánvi orestujeme nasekanou cibuli, přidáme nasekaný česnek, orestujeme a nakonec přidáme pomleté maso. Maso pořádně orestujeme, osolíme, okořeníme a zalijeme trochou vývaru, aby se to nepálilo. Maso dusíme, v případě potřeby trošku podléváme vývarem. Až je maso téměř měkké, přidáme rajčata i se šťávou. Ještě chvíli dusíme. Kdyby to bylo moc kyselé, můžeme tam kápnout pár kapek sladidla. Směs by měla být hustší, takže ji trochu vyvaříme. Nakonec přidáme nasekané bylinky.
Bešamel
- Lupinovou mouku na sucho opražíme do růžova a zalijeme mlékem podle potřeby, abychom vytvořili trochu bešamelové omáčky.
Kompletace
- Shirataki lasagne dobře propláchneme a poté servírujeme přelité boloňskou omáčkou.
- Do menší zapékací misky naskládáme vrstvičku lasagní, na ni dáme vrstvu boloňské omáčky, na to nakapeme trochu té bešamelové omáčky, můžeme nastrouhat malinko sýra. Další vrstvy pokračujeme stejně a končíme větší vrstvou sýra.
- Dáme zapéct do předehřáté trouby na 180°C asi 20 minut.