Citrónový koláč
Ingredience
- Těsto:
- 10 lžic ovesných otrub
- 5 lžic pšeničných otrub
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce práškového sladidla (spíš podle chuti)
- 4 lžíce odstředěného mléka
- 4 lžíce vody
- 10 kapek aroma másla
- 2 lžíce odtučněného tvarohu
- Pudinková poleva:
- 1 limetka
- 3 vejce
- 2 lžíce tekutého sladidla
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 30 cl odstředěného mléka
- pár kapek citronového aroma
- 2 plátky želatiny
Množství: porcí
Jenotky:
Postup přípravy receptu
- Smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme mléko, vodu a máslového aroma. Vše smícháme. Přidáme vejce, tvaroh a vymícháme těsto do homogenní konzistence. Těsto nalijeme do formy na koláč s nepřilnavým povrchem a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C po dobu 15 minut.
- Dáme si nabobtnat želatinu ve studené vodě. Nastrouháme kůru z limetky (nejlépe bez té spodní bílé hořké části) a schováme na později. Z ostrouhané limetky vymačkáme šťávu, kterou smícháme s vejci v hrnci. Přidáme sladidlo a škrob a vše vymícháme spolu s mlékem a 1 citrónovým aroma. Za stálého míchání přivedeme k varu. Dál už nevaříme a přidáme nabobtnalou želatinu a necháme trochu zchladnout. Poté do této směsi vmícháme nastrouhanou limetkovou kůru, (můžeme jí část nechat na posypání koláče).
- Želatinovou směs nalijeme na upečené vychladlé těsto, můžeme ještě posypat trochou limetkové kůry a koláč dáme ztuhnout do lednice.