Ovesné otruby
Ovesné otruby jsou velmi bohaté na proteiny a rozpustnou vlákninu.
Mají vysokou absorpční schopnost. V žaludku zvětší až 20 x svůj objem, tudíž se cítíme sytí a nemáme hlad. Navíc mají mimořádnou viskozitu, což znamená, že v tlustém střevě na sebe nalepí všechny okolní živiny, které se spolu s otrubami vyloučí a nemohou se vstřebat. Také mají nízkou kalorickou hodnotu.
Podle Dr. Dukana jsou ovesné otruby potravinou, která nejvíce chrání zdraví.
Proč? Protože při každodenní konzumaci:
- Šetrně zlepšují činnost střev díky rozpustné vláknině, kterou obsahují.
- Podporují hubnutí, protože pomáhají absorbovat kalorie v tenkém střevě.
- Ve styku s vodou nabobtnají a tím nás velmi dobře zasycují.
- Snižují hladinu cholesterolu.
- Chrání před cukrovkou, protože snižují rychlost, jakou se rychlé cukry dostávají do krve.
- Chrání před rakovinou tlustého střeva, protože čistí střevní stěny.
V 1. fázi je nutné konzumovat přesně 1 a ½ lžíce ovesných otrub denně.
V 2. fázi užívejte přesně 2 lžíce ovesných otrub denně.
Ve 3. fázi také 2 a ½ lžíce ovesných otrub denně.
Ve 4. fázi, a to doživotně, jezte 3 lžíce ovesných otrub denně.
Množství otrub nepřesahujte, protože to by zase mohlo ohrozit hubnutí, jelikož otruby obsahují škroby.
Nepleťte si ovesné a pšeničné otruby! Pšeničné otruby nemají takové vlastnosti jako ovesné. Pšeničné otruby jsou povoleny jen 1 lžíce denně, a to spíš jako prevence proti zácpě. Můžete je v tomto množství – 1 lžíce denně – konzumovat nejlépe v pečivu, kde nám nahrazují mouku. Je spousta receptů, které pšeničné otruby obsahují. V 1. fázi je však je lepší je vynechat pro vyšší účinnost diety. Rozhodně nejsou povinné, na rozdíl od ovesných otrub, které je nutno užívat denně!
Nikdy také nezaměňujte ovesné otruby za ovesné vločky! Ovesné vločky jsou úplně zakázané!
Otruby můžeme přidávat do placek (na slano i na sladko), do pečiva připraveného dle Dukanových zásad, kde nám v podstatě nahrazují mouku. Nebo si je můžete zamíchat jako müssli do bílého nízkotučného jogurtu se sladidlem. To už záleží jen na Vás. Kdybyste na ně přes den zapomněli, můžete si je na poslední chvíli dát i jen samotné a zapít vodou. Ale to je škoda, protože obohacují spoustu pokrmů.
Ne všechny otruby mají stejnou kvalitu. Způsob mletí, tedy velikost částic, ovlivňuje jejich účinnost.
U příliš velkých částic se snižuje účinný povrch a viskozita otrub. U příliš jemného mletí se otruby téměř sterilizují, což je zbavuje účinku. Při nedostatečném prosévání obsahují otruby zase příliš mnoho mouky.
Potřebné suroviny pro přípravu receptů najdete v našem eshopu www.dietashopbrno.cz