Banjany (čti: bandžany)
Ingredience
- 1 lilek
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 10 rajčat
- sůl
- kapka olivového oleje
Množství: porce
Jenotky:
Postup přípravy receptu
- Cibuli si nakrájíme na tenké plátky, česnek nadrobno a rajčata na ½ centimetrová kolečka. Lilek neloupeme, jen z něj odstraníme stopku a omyjeme ho. Nakrájíme ho na asi ½ centimetrové plátky, které opečeme z obou stran na rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem, kterou vytřeme kapkou olivového oleje. Vezmeme si hrnec s nepřilnavým povrchem, a když lilek vytáhneme, snažíme se z něj vymačkat do tohoto hrnce přebytečný olej, popř. když je ho málo, kápneme další kapku olivového oleje a na něj rozprostřeme třetinu cibule a česneku, na to třetinu rajčat, posolíme, na to polovinu lilku, posolíme, pak zase vrstvíme třetinu cibule a česneku, na to třetinu rajčat, posolíme, na to polovinu lilku, posolíme a poslední vrstva cibule a česneku a poslední vrstva rajčat, tu taky posolíme. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Podáváme ozdobené lžící bílého nízkotučného jogurtu.
Tip
Potřebné suroviny pro přípravu receptů najdete v našem eshopu dietashopbrno.cz.