Telecí steaky s houbovým krémem
Ingredience
- 2 steaky z telecí kotlety (můžou to být i jiné steaky)
- 2 lžičky olivového oleje (jde to i bez něj na sucho)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g hub (stačí i žampiony)
- 2 dcl nízkotučné smetany (do 5% tuku)
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 kostka bujónu (lepší než kostka je ten gel)
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- sůl, bílý pepř
Množství: porce
Jenotky:
Postup přípravy receptu
Houbový krém:
- Na 1 lžičce olivového oleje si dáme zesklovatět nasekanou cibuli, později přidáme nasekaný česnek, který restujeme jen chvilku, aby nezhořkl a hned na pánev dáme očištěné na kousky nakrájené houby. Orestujeme. Do směsi přidáme hořčici, bujón, trošku vody a chvíli dusíme. Pak přidáme smetanu, osolíme, opepříme podle chuti a dusíme do zhoustnutí. Pokud to příliš nehoustne, protože nízkotučná smetana se nechová úplně stejně jako normální tučná smetana, tak si pomůžeme troškou kukuřičného škrobu. Rozmícháme si tak 1 lžičku škrobu v trošce vody a podle potřeby po troškách vmícháváme do omáčky až do zhoustnutí při stálém vaření.
Steaky:
- Steaky si osolíme, opepříme, příp. okořeníme podle chuti a dáme na rozpálenou pánev vytřenou 1 lžičkou olivového oleje. Opečeme z obou stran cca. 3 min. Můžeme dát dopéct na chvilinku do rozpálené trouby, pokud máme raději maso více propečené. Podáváme s houbovým krémem. Přílohou může být Dukanův chleba, Dukanovy noky nebo vařená zelenina.
Tip
Potřebné suroviny pro přípravu receptů najdete v našem eshopu dietashopbrno.cz.